Skip to content

Mustsõstra-Tosca kook

21/12/2008
by

Mida muud toredat teha hallil hommikul kui hakata taas küpsetama, sest küpsised on pigem niisama nakitsemiseks … Vastu talve meeldivad mulle eriti rammusad koogid. Meenub kohe Tosca! Selline kook, et üle ühe tüki ei taha ja seega peaks jaguma ka pikemaks ajaks. Mina haarasin retsepti Nami-Namist ja … see tavaline Tosca ei tundunudki enam nii huvitav. Kui juba siis juba! Tuleb mustsõstraga. Mulle mustsõstar meeldib väga, hea tummine mari :) Ainus murelaps retseptis on mustsõstraliköör, sest seda kohalikust poest ei leidnud… Seekord tuleb see ilmselt millegagi asendada… Aga poenimekirja läheb mustsõstraliköör (mul on varsti sahvris oma riiul alkohoolsete jookidega :D). Samas ei ole parata, kui parimad palad sisaldavad justnimelt alkoholi muude asjade seas… Aga nüüd siis Tosca :)

Mustsõstra-tosca kook

Põhi:
2.5 dl nisujahu
2 sl suhkrut
100 g võid
1 munakollane

Täidis:
5 dl mustsõstraid
0.5 dl mustsõstralikööri

Toskakate:
75 g võid
130 g mandlilaastusid
0.75 dl suhkrut
1 sl nisujahu
1 sl piima

Sega põhja jaoks nisujahu ja suhkur omavahel, näpista juurde või ning lisa viimasena munakollane. Suru tainas ühtlaseks ning lase 30 minutit jahedas seista.
Suru tainas pirukavormi* põhjale ja servadele.
Eelküpseta 200-kraadise ahju allosas umbes 15 minutit. Samal ajal tambi täidise jaoks mustsõstrad katki, lisa liköör ning sulata katte jaoks või ning sega juurde ülejäänud ained (suhkur, jahu, mandlid, piim).
Võta eelküpsetatud põhi ahjust välja, täida mustsõstraseguga ning puista peale toskakate.
Küpseta 225-kraadises ahjus 10-15 minutit, kuni kate on kaunilt kuldpruun.
Serveeri veidi jahtunult kas jäätise või vanillikastmega.0071

*PS! Jälgi, et koogivormi läbimõõt ei oleks üle 20cm, sest muidu jääb kõigest, st põhjast, sisust ja kattest natuke palju puudu. Hea küll, võibolla mustsõstraid jagub piisavalt. Minul hetkel nagu koogipõhja ei olegi, kattest rääkimata… on ainult vedel täidis …

Ma tahtsin öelda, et ah kõlbab kah jah süüa aga… tegelikult on asi väga hõrk ja hea … Lausa suus sulav…

No comments yet

Lisa kommentaar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Muuda )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Muuda )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Muuda )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Muuda )

Connecting to %s

%d bloggers like this: