Skip to content

Minu esimene leivategu…

21/12/2008
by

Kõik sai alguse mu töö juurest, kus tuuakse tihti lauale imepäraseid koduseid rukkileibasid. Leivaküpsetajate kogukond on juba üsna suureks kasvanud ning nii mõnigi enam poest leiba ei osta. Küsisin siis minagi juuretist, seda haput ja haisvat asja, mis rukkileivast leiva teeb. Koos juuretisega sain kaasa põhjaliku õpetuse ning telefoniabi.

Jagan siis õpetust:

Võta üks suurem klaas- või savinõu

  • pane sinna 1 dl juuretist (leivategija sõber aitab)
  • 1 l leiget vett
  • 5 dl rukkijahu

Sega see kördiks kokku, kata pealt kile või rätiga ning aseta köetavale põrandale või radika/ahju lähedusse 12-13 tunniks hapnema.

img_0961

Hommikul ehk 12 tundi hiljem

 Hommikul (kui alustasid õhtul) ehk alustamisest u 12 tundi hiljem ERALDA 1 dl HUUBERTIT (juuretist)!!! (kaanega purki ja külmikusse järgmist korda ootama). Ära seda ära unusta, muidu pead järgmiseks korraks taas sõbra käest juuretsist laenama! Olen lugenud, et juuretist saab ka ise teha aga hea juuretise saamine võtab aega, mitu leiba võid vahepeal prügikasti visata.

Lisa hapnenud segule:

  • 6 tl soola
  • 2 dl suhkrut
  • kuivatatud jõhvikaid/rosinaid/kirsse
  • 2 tl köömneid
  • 1 dl päevalilleseemneid
  • 1 dl kõrvitsaseemneid
  • 9-11 dl rukkijahu
  • võib ka linaseemet jms

Sega kraam kokku, jahu lisa tunnetega. Moodustunud tainas peab olema nii paks, et sõrmega vajutades jääks lohk. Määri vormid (2 keeksivormi) võiga. Vala taigen vormidesse, puista üle rukkijahuga, tee mõned sõrmelohud ja pane sooja kohta kaetuna veel 2-3 tunniks kerkima.

img_0964

Soojal vannitoapõrandal kerkimas

 

Kolm tundi hiljem…

Keera ahi 200 kraadi peale ning aseta vormid 1,5 tunniks küpsema. Külma ahju asetades annad talle veel võimaluse pisut kerkida.

ahjust

ahjust

Eemalda leib vormist, silita teda märja käega ja aseta räti alla jahtuma.

 

leib

mmmmmmm

Kokkuvõtteks: leib ei küpsenud korralikult läbi aga mitte nii, et teda süüa ei kõlbaks. Ise arvan, et viga selles, et minu vormid on üsna pisikesed ning tainast sai äkki liiga palju. Naabritele leiba viies, laenasin neilt veel ühe samasuguse ning proovin siis homme kolmega. Praegu juba juuretis vannitoas hapnemas… Rain arvas, et leib on liiga magus, maitse asi ning ka tema kindel plaan on, et ma pean ükskord ka lihaleiba tegema. Eks tulevik näitab. Muidu oli leival täitsa leiva maitse. Lõikasin seda tulikuumalt, ei suutnud kannatada :)

Lisa 23.detsember 2008: Iga kord võta juuretist (raiu see endale pähe!), ma napilt täna veel sain, hea, et Rain kodus oli ning küsis ning õnneks ma ei olnud veel seganud ning jahu ainult hulpis peal. Napilt! Teine laar leibasid tuli ilusti juba välja ning kolme väikse vormi jaoks on tainast just parajalt palju ning küpses ilusti läbi ja leib ei olnud enam nii raske, et kaaluks kui telliskivi.

Lisa: 1 aasta hiljem

Olen leidnud omad nipid, kuidas mina leiba teen. Aasta aega tagasi sain retsepti, kuid nüüd ei riputa enam peale jahu vaid panen seesamiseemenid. Sisse panen seda mida on, alates singist kuni aprikoosideni. Kuid peale 45 min ahjus tõstan vormid hetkeks välja kastan natuke ning katan pealt fooliumiga, siis ahju tagasi 55-60 minutit. Foolium ei lase leivakoorikul liiga krõbedaks küpseda, jääb just parajalt mõnus ning pehme, samas ka see hea koorik on olemas. Nii palju, kui on leivategijad (ja neid on palju!) on retsepte ja tegmise viise, saates “Sõida Maale” tehakse ka hetkel leiba – meega :)

10 kommentaari leave one →
  1. karin permalink*
    21/12/2008 21:30

    Leivategu on jah muutunud populaarseks. Käisin küla peal ja mulle pakuti puuvilja leiba… See oli küll väga mõnus ja rukkine. Esialgu kahtlustasin, et saab sama magus suutäis olema kui poe variant. Parem oli! Endal pole aega juuretisega jännata ja seega …
    palun jõuluvanalt kingituseks juuretist ;)

  2. 22/12/2008 09:20

    Tegin ka sel nädalavahetusel oma esimese leiva. Tainas sai vist liiga paks ja leib jäi väga kõva ning ei kerkinud ka kuigi hästi. Aga maitse oli aus. Ilmselt esimesed pätsid ei kukugi nii head välja, sest tuleb ju paljuski oma tunnetuse järgi teha.

  3. 29/12/2008 15:45

    Karin, kas esimesed leivad tehtud?

  4. Karin permalink*
    30/12/2008 19:29

    Esimene leib saab homme valmis :)

  5. Eliisa permalink
    02/02/2009 17:02

    Minul oli ka selline retsept nagu Sinul ja leivad tulid tegelikult nagu käkid! Lõppkokkuvõttes saab hea leiva ikkagi siis, kui seda tainast sõtkuda ja veelkord sõtkuda. Siis jahud segunevad ja leib on hoopis teise maitsega! Tõesõna! Alles eile proovisin ja täna söön juba hoopis teistsugust leiba kui nädal tagasi.
    Üks leivakoolitaja soovitab juuretist hoida nii, et talle saaks õhku ka ligi- kaas ei pea kinni olema.
    Terviseid,
    Eliisa

  6. Eliisa permalink
    02/02/2009 17:03

    Ahjaaa, tainast peaks vormi panema 2/3 jagu, siis on taignal ruumi kerkida!

  7. 05/02/2009 11:52

    ma olen sama retsepti järgi teinud ka hiljem ning enam ei nurise, väga head on! suurepärased!

Trackbacks

  1. Minu leiva tegemised… « kook|köök
  2. sünnipäeva laud « kook|köök
  3. jõulukingitus endale ja leivale « kook|köök

Lisa kommentaar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Muuda )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Muuda )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Muuda )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Muuda )

Connecting to %s

%d bloggers like this: