Skip to content

Tatrapliinid

05/01/2009
by

Lehitsedes Maria Laidoneri kokaraamatut tekkis tahtmine aega tagasi keerata ja elada hoopis varasemas ajas… Nii romantiline tundus kõik. Mõtlesin, et teeks, siis midagi maitsvat, tollele ajale iseloomulikku. Selgus, et see ei ole kõige lihtsam tänapäeva maailmas maal elades. Õnneks leidsin ühe retsepti: PLIINID, tatrapliinid. Nüüdseks on need muidugi otsas, aga plaanid on neid nii mõnigi kord veel teha. Näiteks siis kui käeulatusse satub värskelt soolatud siia- või haugimarja… ;) Enne kui retsepti juurde asute, siis olge valmis, et pliinide (tegemise) isu peab olema ka mõne aja pärast, sest taigna valmimine võtab aega 2 ööpäeva!

Tatrapliini taigen
100 gr tatrajahu
200 ml piima
85 ml tumedat õlut
85 ml vett
7 g pärmi

Sega kõik ained kokku ja pane segu 2 ööpäevaks külma käärima. Mina leidsin piisavalt külma koha sahvri näol.

200 gr pliinitainast (olgem ausad, ma küll seda tainast üle ei kaalunud, panin kõik aga mängu)
3 muna (valge ja kollane eraldi!)
100 gr sulatatud sooja võid
Maitse järgi soola
1 sl suhkrut
½ tl valget pipart
220 gr nisujahu
Vajadusel vett

Sega munakollane, sulatud või, sool, suhkur, pipar ükshaaval pliinitaignasse. Kõige lõpus lisa jahu ja sega korralikult läbi. Kui taigen on liiga kuiv, lisa sooja vett.

Vahusta kolm munavalget. Lisa 1/3 munavalgevahust taignale ja sega korralikult läbi.
Sega ülejäänud munavalgevaht segusse hästi ettevaatlikult, et säiliksid taigna õhulisust tagavad õhumullid.
Maitsesta vajadusel soolaga.

Praadimiseks kasuta sulatatud võid ja väikest malmpanni (rikkusin mõlemat punkti). Pann ei tohi olla liiga kuum, sest pliinid lähevad kergesti kõrbema (minu kogemus on, pannkoogid lähevad palju kergemini).

Vala pliinitaigen kuumale pannile umbes 2 cm paksuse kihina ja prae mõlemalt poolt 2-3 minutit.

Pliinide juurde serveeri värskelt soolatud siia-või haugimarja koos hakitud sibula, tilli ja rammusa hapukoorega. Mina nii hästi ei ela ja sõin pliine hoopis soolalõhega. Mekkis ka hea :)

Advertisements
No comments yet

Lisa kommentaar

Täida nõutavad väljad või kliki ikoonile, et sisse logida:

WordPress.com Logo

Sa kommenteerid kasutades oma WordPress.com kontot. Logi välja / Muuda )

Twitter picture

Sa kommenteerid kasutades oma Twitter kontot. Logi välja / Muuda )

Facebook photo

Sa kommenteerid kasutades oma Facebook kontot. Logi välja / Muuda )

Google+ photo

Sa kommenteerid kasutades oma Google+ kontot. Logi välja / Muuda )

Connecting to %s

%d bloggers like this: