Piparkoogitaigen sai kah tehtud…
Retsepti leidsin oma tööpostkastist ehk sõbrad töökaaslased ikka jagavad ning mulle meeldib pigem teha ajalooga asju kui netist lihtsalt üks retsept otsida. Seega on hea teha piparkooke retsepti järgi kui tead, et sama retsepti on kasutatud ühes peres juba vähemalt kahe põlvkonna jooksul.
Vaja läheb:
-
550 g suhkrut
-
2,5 dl kuuma vett
-
1 tl nelki
-
1 tl kardemoni1 tl jahvatatud ingverit1 tl kaneeli
-
1 apelsini koor
-
250 g võid (Valio)
-
150 g hapukoort
-
3 munakollast
-
näpuotsatäis soola
-
4 tl küpsetuspulbrit
-
1 kg jahu
Pruunista 150 g suhkrut (päris tumedaks, mitte mustaks, sest sellest oleneb piparkoogi värvus). Lisa 2,5 dl kuuma vett. Hästi ettevaatlik pead olema, sest kuuma suhkrusse vett lisades võib kupatus sulle näkku lennata. Mina võtan poti kaane ühte kätte siis saab selle peale suruda kui asi ebameeldivaks peaks muutuma.

suhkru sulatamine
Kui oled massi ühtlaseks saanud lisa:
400 g suhkrut ja maitseained: 1 tl nelki; 1 tl kaneeli; 1 tl kardemoni; 1tl ingverit; apelsini koor (valge osa lõika kindlasti ära- see annab kibeda maitse). NB! Maitseaineid võid kõikvõimalikke veel juurde panna- on olemas spets piparkoogi maitseainesegu. Seda pane lisaks. Esialgu tundub, et tainas on jube vürtsikas, kuid küpsetamisel taandub vürtsikus ja maitsed mahenevad.
Lase kupatus keema, võta tulelt ja lase jahtuda käesoojaks. Kougi välja apelsinikoored. Siinkohal avaldan aga oma “saladuse” mina riivin alepsinikoore sinna sisse ning vähemalt taignal on hea aplesini mek man.
Lisa:
250 g võid (kindlasti MITTE margariini, ikka päris võid!)
150 g hapukoort
3 munakollast
Sega kokku 4 tl küpsetuspulbrit, näpuotsatäis soola ja 1 kg jahu
Sega kõik kokku ja jäta vähemalt ööpäevaks (võimalusel pikemalt) jahedasse seisma. Esialgu võib tunduda, et jahu vähe- aja jooksul jahu paisub ja tegelikult on teda parasjagu.
Minu taigen tuli poe omast kõvasti heledam, juures natuke apelsinimaitset. Aga piparkoogid läksid kui soojad saiad ning üks maja sai ka sellest ehitatud.
Tere Liina
Sattusin minagi piparkoogitaigna retsepti jahtides siia lehele ja nii mõnigi asi tundus tuttav. Ja siis sain aru, et see on tõesti Liina kätetöö!
Tegin sama retsepti järgi taigna ja lasen sellel siis 2 p seista. Siis teeme piparkooke ja maja ka! :)
Vahva pesa siin!!!
Tere Teele! Tore sind näha siin :) Maja on vahva tegemine, mul enda oma valmis ning fb-s võisid seda ka näha, varsti presenteerin siin seda aga siis kui lisad valmis.
Hei Liina!
:D Niisiis – tegin taina valmis, nalja oli nabani… Tekkis paar küsimust:
1. Kas või tuleb enne siirupi sisse panekut ära sulatada või sinna sisse tervelt surada ja siis sundida seda sulama?
2. Ja kas siis tuleb munakollased tervelt koos haupkoorega sinna otsa segada?
3. Kas jahu tuleks segada sinna siirupimöksi sisse või võib siirupi kolinal kallata jahuhunnikusse ja siis segada? Kas on vahet?
No igatahes ma sain taina valmis ja see istub mul nüüd külmikus ja on omadega üsna rahul. Tuba igatahes on vürtsidest särisev :)
Tervitades,
Kaia
Mina olen teinud nii ja naa. 1. Olen pannud või siirupi möginasse sulama aga selle ka enne ära sulatanud või siis toasoojalt sisse seganud.
2. ma vist olen tervetl pannud, aga targem oleks vist enne kuskil need läbi segada
3. vahet ei ole aga ma olen möksi jahu hunnikusse pannud
:)
When someone writes an post he/she retains the image
of a user in his/her brain that how a user can understand it.
Thus that’s why this paragraph is amazing. Thanks!
I’m gone to ttell my lttle brother, that he should
also pay a quick visit this website on regular basis to take updated from most up-to-date news update.
Everyone loves what you guys tend to be up too.
This sort of clever work and reporting! Keep up the
awesome works guys I’ve incorporated you guys to my blogroll.
If you are interested in topic: earn money online by blogging – you should read about Bucksflooder first
But, while I’ll chalk lots of it up to simply aged bad-luck, at
the same moment, there have been instances when we simply thought like we were being
teased.