Skip to content

Õhtu tuunikalapiruka, parfee ja õnneküpsistega

19/04/2009
by

Esiteks, toidu tegemine on liiga kallis! Ma olin juba harjunud juba toidupoes kulutama minimaalseid summasid aga… aga rõõm heast toidust, uutest maitsetest on liiga suur, et selle üle ka hiljem pead murda, seega siit nad tulevad:

Kuna teadsin, et külla on oodata kolme suurepärast neidu/daami/naisterahvast, siis otsisin õhtul oma kokaraamatud välja ja lehitsesin, et siis mida. Sõelale jäid neli retsepti, milledest kolm ka realiseerus (üks ootab vast täna ees).

Lahtine tuunikalapirukas

lahtine tuunikalapirukas

Nad räägivad, et see on prantsusepärane, kokaraamatuks Pereköögi kokaraamat (Lia Virkus ja Pille Enden)

Põhi: 400g muretaignet poest või valmista ise – 75 g võid, 2 dl nisujahu, 0,25 tl soola, 2 sl külma vett (minul jäi taignast natuke väheks, st, et tegin natuke rohkem, mul suur vorm ka)

Kate: keskmine sibul, pisut õli, hakitud ürte (pune, basiilik, petersell vms), 1 tuunikalakonserv vees, 200 g või rohkem riivitud juustu, 3 muna, 1 dl piima või kohvikoort, 2 keskmist tomatit, soola, pipart, (punet).

Sega toasoe või jahu ja soolaga, lisa vesi ja töötle tainaks. Suru see 24-26 cm läbimõõduga pirukavormi põhja ja äärtele. Tükelda sibul, prae õlis klaasjaks, laota koos ürtidega tainale. Jaga peale nõrutatud kalakonserv ning peale riivitud juust. Klopi lahti munad, sega hulka piim või koor ning vala pirukale. Viimaks laota peale tomativiilud, puista üle soola-pipraga ning soovi korral ka punega. Küpseta 200 kraadi juures, 25 minutit.

Ma kasutasin peterselli ja basiilikut, värsket aga maitse ei pääsenud esile, kuigi laotasin neid peale päris tihedalt, seega mida rohkem, seda uhkem! Peale raputasin pizzamaitseainet, see ju koosneb suures osas punest!

 

Hiina õnnekoogid (pigem küpsised)

Karin kinkis mulle kunagi raamatu “Kaunis ja söödav” ja olen ammu tahtnus Hiina õnneküpsiseid teha aga probleem tekkis jahvatatud mandlitega, kuid kuna nüüd mul kodus selline võimalus olemas, siis pidin neid ka tegema.

Kogusest peaks tulema umbes 20 küpsist.

hiina õnneküpsised

Koostis: 1,5 dl nisujahu, 0,5 dl jahvatatud mandleid, 1 vürtsimõõt (1 ml) soola, 3 suurt munavalget, 2,5 dl suhkrut, 1 dl sulatatud võid, 1 vürtsimõõt mõrumandliessentsi

Kuumuta ahi 175 kraadini. Sega jahu, jahvatatud mandlid ja sool kausis ning tõsta kõrvale. Sega teises kausis munavalged, suhkur, sulatatud või ja mõrumandliessents. Lisa segule kuivained ja sega ühtlaseks tainaks. Tainas peaks olema suhteliselt vedel (KINDLASTI!). Tõsta iga koogi jaoks ahjuplaadile üks supilusikatäis tainast, kuna see vajub ahjus laiali, seepärast jätta iga koogi vahele vähemalt 10 cm. Pane ahju ja küpseta 10-12 minutit, kuni kookide servad on kergelt kuldpruunid.

Kui oled koogid ahjust välja võtnud, tuleb kiirelt tegutseda. Kokku keeramise ajal peab kook soe olema. Tõsta kook plaadilt, pane tekstiriba keskele ja murra kook kokku, seejärel peane kook klaasi servale (murtud koht ülespoole) ja murra veelkord kokku. Niiviisi kaks korda kokku murtud kook tõsta jahtuma väikesesse paberist koogivormi, nii säilitab see oma kuju. Lase jahtuda.

Väga oluline on, et tainas oleks vedel, hea kui sa veel ringikujuliste liigutustega (lusikaga) tainast natuke õhemaks teeks, sest minu tainas tuli liiga paks ning seetõttu oli kooke väga halb voltida, võiks öelda, et pea võimatu…lisaks nõuab see sepakäsi! Seetõttu sai õnneküpsiseid vähe aga mandliküpsiseid palju. Tekstid kirjutasin paberile, pildil on üks väga pikk, see oli mõeldud kokku voldituna aga juhtus nii. Järgmine kord tükin tekstid arvutiga, pisemalt.

SIIN näed täpsemalt seda voltmise tehnikat, mul ei olnud aega pilti teha ja seal on ka teistmoodi retsept olemas.

Tekstideks võis kuskilt õnnelauseid kopida või ise midagi välja mõelda.

Kas teadsid?  Õnneküpsised (fortune cookies) on Ameerikas asuvate hiina-söögikohtade tore leiutis – söömaaja lõppedes tuuakse koos arvega krõbe küpsis, mille sisse on pabeririba peale peidetud “õnne sõnum”. Hiinasse “eksporditi” need alles 1990-ndatel.

 

Parfee rohelise tee ja ingveriga (kaheksale)

parfee

Ma ei olnud kasutanud paar aastat tagasi ostetud Angeelika Kangi raamatut “Jäised ahvatlused”, sai ka see nüüd ära tehtud.

4 dl piima, 2 tl rohelise tee puru, 2 cm tükk ingverijuurt, 4 muna, 1 dl suhkrut, 2 dl vahukoort

Pane piim, teepuru ja hakitud ingverijuur kastrulisse, kuumuta keemiseni ja tõsta tulelt. Lase 30 min kaane all jahtuda. Vahusta munakollased ja suhkur kohevaks vahuks. Lisa kurnatud piim ja sega ühtlaseks. Kuumuta pliidil keskmisel kuumusel ja pidevalt segades kuni segu pakseneb. Tõsta tulelt ja jahuta. Eriti kiirest saab segu jahutada jääkuubikutega täidetud veevannis. Vahusta munavalged tugevaks vahuks. Teises kausis vahusta koor. Sega jahtunud piimasegusse esmalt vahukoor ja seejärel õrnalt munavalgevaht. Vala mass karpi, kata kaanega ja hoia vähemalt 6 tundi kuni üleöö sügavkülmas. Veereta jäätisepalliveeretajaga jäätisepallid ja serveeri.

Ma lisasin lõpus natuke vaarikaid ning lugege retsept tähelepanelikult läbi, sest mul jäi vahele lõik “Kuumuta pliidil keskmisel kuumusel ja pidevalt segades kuni segu pakseneb” ei seganud algul ja kippus tükki tõmbuma, siis aimasin juba ise mida tegema peaks. Külalistele paistis maius maitsevat, seega võib ka teinekord ette võtta :)

Lisaks oli meil kõrvale rummikokteilid :)

No comments yet

Lisa kommentaar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Muuda )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Muuda )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Muuda )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Muuda )

Connecting to %s

%d bloggers like this: