Skip to content

sinki, koort, pirni ja sinihallitust

19/04/2009
by

Laupäev läks küpsetamise tähe all, ei saanud pühapäevgi alla jääda. Kuna Rain saabus maalt ning plaan pirni-sinihallitusjuustupirukat teha, aga midagi soolast ihkas hing ka ning samast kokaraamatust (Pereköögi kokaraamat) jäi silma ka järgmine retsept…

 

Singi-koorepirukas ehk quiche lorraine

quiche lorraine

Klassikaline prantsuse pirukas, mida võib valmistada mitmes väikeses või ühes suures vormis, mina tegingi siis suures, sest vaatamata ideele, mul veel neid armsaid väikesi vorme ei ole.

Põhi: 150 g võid, 3 dl jahu, 0,5 tl soola, 2 sl vett

Kate: 200 g sinki, 1 punane sibul (ma panin tavalise), 3 muna, 3,5 dl kohvikoort, 0,5 tl soola, valget pipart, 3 dl riivitud juustu (mul läks vast rohkem, riivisin 250 g juustu ära, ei mõõtnud)

Haki külm või, jahu ja sool segi, lisa vesi ja sõtku tainaks, lase üks tund külmas seista.  Suru tainas 24-26 cm läbimõõduga võitatud pirukavormi põhja ja äärtele. Torka tainapõhja kahvliga augud. Küpseta 225 kraadi juures 10 min. Pruunista pannil õlis tükeldatud sink ja sibul ning laota eelküpsetatud põhjale. Klopi munad koor segi, maitsesta soola-pipraga. Sega hulka riivitud juust ja kalla pirukale. Küpseta 200 kraadi juures 20 min ehk kuni pirukas on pealt helepruun.

Meestepirukas! Kasutasin ühte Rakvere sinki, mis oli ise ka parajalt soolane. Ja ei lugenud retsepti päris läbi aga hea tuli ikkagi, nimelt ma sulatasin või mikrokas, segasin jahu ja soola ja veega, nagu tavaline puretinas ning panin kohe pirukavormi ja siis panin külmkappi, auke ka ei teinud (nagu ka järgmises). Lisaks panin enne juustu ka basiilikut, mis eilsest oli üle jäänud. Mmmm…

 

Lehttaignapõhjaga pirni-sinihalltusjuustupirukas

sinihallitus ja pirnid

Põhi: 500 g lehttainast

Kate: 4 pirni, 2-3 sl vahtrasiirupit, 125 g sinihallitusjuustu, 60 g kreekapähkleid

Määrimiseks: 1 muna

Pane ahi 200 kraadi juurde soojenema ning rulli tainas 20×30 cm (ma vaatasin, et oma ahjuplaadile ära mahuks, ei mõõtnud joonlauaga), Tõmba tainale 1 cm kaugusele äärtest noaga ettevaatlikult piirjoon (ära tainast läbi lõika) ning torka äärtesse kahvliga augud. Lõika pirnid viiludeks. Laota tainapõhjale piirjoontest sissepoole pirniviilud, nirista üle vahtrasiirupiga ja pudista peale sinihallitusjuust. Puista üle hakitud Kreeka pähklitega. Määri ääred munaga ning küpseta 15-20 minutit.

Ma ei tea kas probleem oli selles, et ma panin kõik ained liiga vara peale (teine kook oli veel ahjus) või milleski muus aga tainas jäi alt natuke nätskeks, oleks pidanud natuke kauem olema.

No comments yet

Lisa kommentaar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Muuda )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Muuda )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Muuda )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Muuda )

Connecting to %s

%d bloggers like this: