Skip to content

suppi ja leiba

03/05/2009
by

Ma armastan Kadrioru kohvikut NOP ja just sealt köögist ongi mu tänased maiused pärit. Postimees avitas ning avaldas paar retsepti. Olin üliõnnelik kui leidsin sealt ka mu viimase lemmiku suutäie – tomati-fenkoli supi ning seetõttu asusingi täna pliidi ette tomatisuppi mitte armastava Raini kriitilise pilgu all, kuid suutsin teda meeldivalt üllatada.

Tomati-fenkoli supp kitsejuustu ja gremolata’ga

supp

• 4 sl oliiviõli
• 1 suurem fenkol ehk apteegitill
• 1 keskmine sibul
• 1-2 küüslauguküünt
• 2 purki purustatud konservtomatit (à 400g)
• 50 ml valget veini
• 300 ml kanapuljongit
• 1 sl sidrunimahla
• soola, suhkrut, valget pipart
gremolata’ks
• 2 sl hakitud peterselli
• 2 sl fenkoli rohelisi hakitud oksakesi
• 1 peenestatud küüslauguküüs
• 1 sl riivitud sidrunikoort
• 5 sl pehmet kitsejuustu


Puhasta fenkol ja haki peeneks, ilusad ja värsked «oksad» hoia gremolata jaoks. Samuti haki peeneks sibul ja küüslauk. Kuumuta poti põhjas oliiviõli, lisa fenkol, sibul ja küüslauk ning kuumuta tasasel tulel pehmeks.

Jälgi, et nad tumedaks ei muutuks. Lisa valge vein, lase veinil maha keeda, seejärel lisa purustatud tomatid, kanapuljong ja sidrunimahl. Keeda tasasel tulel 30–40 minutit. Maitsesta suhkru, soola ja värskelt jahvatatud valge pipraga. Püreesta mikseris või sauseguriga sametiseks. Vajadusel võib supi konsistentsi parandada vähese puljongiga.
Sega riivitud ja peenemaks hakitud riivitud sidrunikoor, peenestatud lehtpetersell, fenkolioksad ja küüslauk korralikult läbi.

Tõsta supp taldrikutesse, riivi keskele kitsejuustu ja lisa peale gremolata’t.

Mmmmm….

Magustoiduks banaanileib kaneelivõiga

leib

•    300 g nisujahu
•    3 tl küpsetuspulbrit
•    2 tl jahvatatud kaneeli
•    90 g heledaid rosinaid
•    70 g fariinsuhkrut
•    185 ml piima
•    100 g võid
•    1 muna
•    3 küpset banaani
Kaneelivõiks
•    100 g võid
•    1 tl jahvatatud kaneeli

Sõelu kaussi jahu, lisa küpsetuspulber, kaneel, rosinad ja fariinsuhkur. Sega kuivained läbi.
Vahusta eraldi kausis kergelt muna, lisa piim ja sulatatud või. Vala see jahusegu hulka ja sega tainas puulusikaga ühtlaseks. Suru banaanid kahvliga parajalt tükiliseks püreeks. Sega banaanipüree taina hulka, tõsta võiga määritud leivavormi (30 x 12 x 8 cm) ja küpseta eelsoojendatud ahjus 175 °C juures 45–50 minutit. Tõsta võrerestile jahtuma.
Kaneelivõiks sega toasoe või jahvatatud kaneeliga ühtlaselt kokku.

Banaanileib on pigem selline magus kook. Väga hea, eriti inimesele kes banaani väga armastab. Peaks äkki rukkileiva sisse banaani panema? 

Leidsin google kaudu banaanileiva erinevaid variante, mõnes ei ole piima ega muna kasutatud ja igal ühel on natuke erinevust aga banaan on neis kõigis.

http://kulbikeerutaja.blogspot.com/2005/10/banana-bread-ehk-banaanileib.html

http://midsw.blogspot.com/2008/05/banaanileib.html

http://annetukas.blogspot.com/2009/01/banaanileib.html

http://maitsev.wordpress.com/2008/04/26/banaanileib/

Et siis selline pühapäev oli…

 

One Comment leave one →
  1. 28/05/2009 12:47

    Isver kui lahe asi see banaanileib tundub! Ja või sisse kaneeli puistata on samuti sensatsiooniline. Polnud just kehv pühapäev ütleme nii :)

Lisa kommentaar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Muuda )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Muuda )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Muuda )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Muuda )

Connecting to %s

%d bloggers like this: