Skip to content

Võidula Mõisa Karolinenhofi vaarika-beseekook

15/08/2010
by

Karolinenhofi mõisa härrastemaja, ehitatud 1872. aastal. Fotol on klaasivabrikandi Carl Moritz Graubneri perekond istumas peasissekäigu trepil 1900. aastal.

Alustan Võidulast ehk Karolinenhofist, sest paljud teist kindlasti ei tea mis koht see sellinne kodumaal on.

Võidula asub Pärnu maakonnas, minu lapsepõlve kodust just parajalt umbes 10 km kaugusel. Olen ise olnud kohaga tihedalt seotud, sest mu ema on oma lapsepõlve seal külas veetnud ning vanatädi vaatas oma aknast just seda sama ainulaatsete kumerate klaasidega mõisa. Nimelt oli Võidulas kunagi ka klaasivabrik, kus valmistati mõisale kumerad aknaklaasid, kuid tänaseks on neid säilinud vaid paari akna jagu. Sama klaasivabrikus valmistati omal ajal ka spetsiaaltöötlusega fotoplaate, milledele oli tellimus Moskvast! Väike koht aga väärikas ajalugu. Hetkel on mõis külaseltsi käes, seal asub raamatukogu ning ruume saab rentida.

Koogiretsept ei ole vana. Alles hiljuti korraldati konkurss mõisakoogile ning toon selle täna ka teieni, mis Võidulast minuni jõudis. See ei ole salastatud, sest saad selle ka siis, kui mõisa külastad.

Vaja läheb:

  • 125 g võid või margariini
  • 1 dl suhkrut
  • 2 munakollast
  • 1,5 – 2 dlspeltajahu
  • 2 tl küpsetuspulbrit
  • 1 dl piima
  • 2 munavalget
  • 1,75 dl suhkrut
  • 1 tl vanillisuhkrut
  • 0,5 – 1 dl mandlilaaste

Täidiseks:

  •  3 dl vahukoort,
  • 200 g vaarikaid (võivad olla külmutatud),
  • vanillisuhkrut

Valmistamine:

Vahusta või ja suhkur. Lisa ühekaupa munakollased ning klopi tugevasti. Lisa vähehaaval ja vaheldumisi juurde küpsetuspulbri- jahu segu ning piim. Pane taigen õhukese kihina küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile.

Vahusta munavalged tugevaks vahuks. Lisa suhkur ja vanillisuhkur. Pane munavalgevaht õhukese kihina taignale. Raputa peale mandlilaastud ja küpseta 175 kraadi juures 15 – 20 min.

Jaga kook kaheks. Kata üks pool vahukoorega, puista peale vaarikad. Pane peale teine koogipool ja serveeri.

SULAB SUUS!!!!!!!!

P.S Mul oli võõras ehk ema ahi või oli asi milleski muus aga igatahes ei õnnestunud mul ühes tükis seda katet sinna peale tagasi saada, lõikasin tükkideks ja sobis ka niimoodi. Lisaks unustasin ma mandlilaastud enne küpsemist peale raputada, läksid sinna hiljem.

4 kommentaari leave one →
  1. karin permalink*
    15/08/2010 21:58

    See tundub küll jah suus sulav … Peab järele proovima…

  2. 16/08/2010 19:26

    tore, nüüd sa ei pea enam mõtlema, mida meile pakkuda, kui me sulle kohe jälle algava tööaasta puhul külla tuleme nii umbes septembris. :)

  3. 16/08/2010 20:08

    bb oleme kokku leppinud!

  4. 02/09/2010 21:08

    OI see ju vana hea Brita kook, mille peale minul kõik külalised lausa silda viskavad,,, kui nad vaid teaks kui kerge seda teha on ;)

Lisa kommentaar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Muuda )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Muuda )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Muuda )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Muuda )

Connecting to %s

%d bloggers like this: