Skip to content

Piparkoogitaigen meega

30/11/2011
by

Sel aastal mõtlesin, et võiks midagi teisiti teha. See juba läks teisiti, et kiire elutempo tõttu ma oma esimese advendi traditsiooni seekord ei jätkanud ning uus piparkoogimaja on valmimata. Võib olla teisel advendil? Eks seda näitab tulevik. Ometi leidsin ma eile õhtul nii palju aega, et teha kaks (!) portsu piparkoogitaigent. Esimese tegin traditsioonilise ja seda pigem tulevase ehituse jaoks, kuid hing tahtis ka katsetamist ning otsustasin seekord katsetada meega. Siirup kuidagi ei kutsunud mind üldse aga kallima vanaema tagahoovist saadud mesi on just see mida jõulude ajal võiks piparkookidesse panna.

Jagan retsepti ka teiega.

Enne alustasmist vaata üle oma köögikapid ning kontrolli kas sul on kõik olemas. Minul tihti juhtub, et ei ole ning planeeritud sidrunikoort minu küpsetistes ei ole.

  • 1,5 dl mett
  • 2 dl fariinsuhkrut
  • 1 tl jahvatatud kaneeli
  • 1 tl jahvatatud kardemoni
  • 1 tl jahvatatud ingverit
  • 1 tl jahvatatud nelki
  • 1 sidruni koor
  • 0,25 tl soola
  • 250 g võid
  • 2 muna
  • 1 tl küpsetuspulbrit
  • umbes 1dl jahvatatud mandleid
  • 9 dl nisujahu

Sulata paksupõhjaga potis või pannil mesi ja fariinisuhkur, lisa kõik maitseained ja sidruni koor (võib riivitult aga võib ka tükkidena, viimasel juhul eemalda need peale keemist). Lase segul korraks keema tõusta. Tõsta seejärel tulelt ja aseta või sinna sulama. Kui või on sulanud ja segu jahtunud lisa sinna munad ja küpsetuspulbriga segatud jahu ning lõpuks jahvatatud mandlid. Sega väga kaua ja hoolega. Lõpuks pane taigen toidukilesse ja aseta jahedasse või külmkappi vähemalt ööpäevaks.

Täna asusin siis küpsetama. Meega tainas oli muredam ning mida rohkem ma rullisin ehk mida soojemaks tainas läks seda kleepuvamaks ka ning oli kogu aeg taignarullil küljes.

Piparkooke küpsetasin 200 kraadi juures 8-10 minutit, mulle väga krõbedad ei meeldi, pigem pehme poolsed ning glasuuri ma ei armasta seega hea ja looduslähedane on piparkoogid enne ahju panemist munavalgega üle pintseldada ning siis soovi kohaselt erinevaid seemneid või pähklipuru peale raputada. Mandlilaaste võib ka aga siis pead sellega arvestama, et need lähevad ahjus kergelt kõrbema ning pane neid pigem õhemate peale mis vähem küpsetamist vajavad.

Aga mõnus on see piparkookide tegemine küll. Juba teist õhtut korter head lõhna täis.

P.S Taignas võid vürtsid asendada ka piparkoogimaitseainega.

Seekord siis meega. Kuid kuna mul on kodus olemas ka tume suhkrusiirup siis katsetan mingi hetk ka sellega ära aga eks mind hoiab oma esimese retsepti juures traditsioonid. Täna uurisin siis mis on suhkru ja suhkrusiirupi vahe ning loetud jutt pani mind küll mõtlema selle peale, et peaks siirupit rohkem kasutama.

Väljavõte Toidutarest

Siirupi ja suhkru erinevused.

Siirupis leiduv puuviljasuhkur ehk fruktoos annab küpsetistes oluliselt parema tulemuse kui sahharoos ehk tavaline suhkur ja seepärast soovitatavadki paljud autorid oma retseptides asendada osa suhkrut siirupiga. Siirupis leiduv puuviljasuhkur annab koogi pinnale ilusa pruuni värvuse, muudab koogi sisu õrnemaks ja niiskemaks, kooriku aga pehmemaks ja muredamaks. Vahustatud muna sisaldavates taignates aitab siirupi viskoossus õhumullikesi taignas kinni pidada, mistõttu on siirupiga valmistatud taigen õhulisem kui tavalise suhkru kasutamise puhul. Kui te aga küsite, miks siis mitte puuviljasuhkrut kasutada, siis oleks vastus järgmine: kui puuviljasuhkrut ongi mõne poe terviseosakonnas müügil, siis peletab igasuguse huvi selle suhkru vastu väga kõrge hind.

http://www.toidutare.ee/aabits.php?id=155

Esimene jõulupostitus saab sel aastal nüüd punkti. Annan teada kui kolmanda taigna ka ära proovin.

One Comment leave one →
  1. www.macuisineetvous.com permalink
    14/04/2012 22:50

    Nice photo for a nice recipe.
    Thanks.
    a french cook Chantal
    http://www.macuisineetvous.com

Lisa kommentaar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Muuda )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Muuda )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Muuda )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Muuda )

Connecting to %s

%d bloggers like this: